achtung, panzer!

Néhány nap és itt a Hearts of Iron 3, én pedig elvonulok fél évre, minden telefont kikapcsolok, cég IJB.



Hogy mi, PC DVD? Na és. Ennek többszöröséért is megvenném mind a PC mind a Mac verziót, de már most is olyan vagyok mint egy rossz drogos aki már két hete nem jutott anyaghoz - csak ez rosszabb. Szerencsére Johan-ék csepegtetnek a fórumon néhány csepp nektárt a sok büdös kiéhezett parasztnak, illetve a jewtube is tele van különféle teaser videókkal (és persze itt van az "elmaradhatatlan" twitter is).



két ritkaság

Bár Pécsről hihetetlen gondot okoz egy kórházi zárójelentés Szegedre küldése, az amazon.co.uk-ről megbízhatóan 3-4 nap alatt ér Pestre amit rendelek. Ezek az esetek nem túl gyakoriak persze, hiszen a DVD minőségtől éjszaka felsírok, a HD minőségű film-, és sorozatterjesztés pedig eléggé gyerekcipőben jár, az iTunes Store HD sorozatai (pl.: House) pedig nem annyira megvásárolhatóak Magyarországról. A filmrendelés ezért nálam csak az igazán különleges alkotásokra szorítkozik, ilyen például az Immortel, illetve a legutóbbi kettő:

pmclbh
Plunkett & Macleane illetve The Black Hole.

A '81 körül születettek emlékezhetnek az 1979-ben készült "Fekete Lyuk" című filmre, már csak azért is mert a magyar királyi televízióban is levetítették szinkronizált változatban, és ez még természetesen az a korszak volt amikor a magyar szinkronstúdiók igencsak hallgatható munkát végeztek (egészen a '90-es évek végéig), sőt helyenként a magyar változat itt-ott jobb lett mint az eredeti. Ha valaki hallotta például az Aliens (Bolygóneve...) régi és új szinkronját, az tudja miről beszélek. Nos, a The Black Hole 18 évvel előzte meg az Event Horizon-t, de a hangulat arányaiban ugyanazt tudta hozni. Gyerekfejjel elég mélyen lehetett rettegni a fekete lyuk felett egymásnak feszülő felderítőcsapat, illetve az őrült(?) tudós Reinhardt, illetve a gyilkos robot Maximillian küzdelmein, az sokszori újranézést pedig rongyosra használt VHS szalagok bánták. Sci-fi filmekből egyébként azóta elfelejtettek jókat csinálni, úgyhogy ez az alkotás szintén a mai szemmel is nézhetőek közé tartozik (tökéletesen jelzi ezt a nyomorék IMDB 5.5-ös pontszáma is), érthetetlen, hogy a Walt Disney Productions hogyan tudott ilyen jó filmet készíteni.

A
Plunkett & Macleane már mai gyerek, hiszen csak 10 éves. Alapvetően itt nem is a filmmel kezdődött számomra a történet, hanem Craig Anderson hihetetlen filmzenéjével, amit először egy második világháborús music videóban (szerintem valójában ehhez készítette Mr. Anderson), majd a Silent Hunter 3/GWX főcimeként hallottam, és mindannyiszor letettem tőle a hajam, letettem az arcom, az egészre ráültem és csak annyit tudtam gügyögni, hogy ezt.. ezt most így hogy?.. Nagy szerencse egyébként, hogy viszonylag kevesen ismerik, így nem kurvult el (azaz nincs a fél jútúb alatt mint zenei aláfestés).

... és egyébként a film is igazán remek.

ftp hardships

Mióta VMS-re váltottam, kibaszott nehéz lett a fájlfeltöltés (rsync ftw), ugyanis még nem találtam egyetlen unixos FTP klienst sem, amelyik képes lett volna hibátlan rekurzív feltöltésre ilyen HT_ROOT:[000000.PAGE1] könyvtárnevekbe. Az ember azt hinné, hogy az 1980 óta eltelt 30 évben azért ezt a very advanked feladatot talán meg lehetne csinálni, dehát végülis miért pont ez működne...