HUP - hosszú kések éjszakája #2

Úgy néz ki treyz kissé szétbugzott miután kiderült hogy a hup színvonala olyan mélyre zuhant, hogy az userek még engem is visszakívánnak csak hogy ne dögöljenek halomra az unalomtól. :O

< l1tch> .drastik. felhasznalo hozzaferese blokkolt vagy meg nincs aktivalva. [Ai]

<@litch> teged is banolt trey?
<@Hunger> nemhinnem :)
<@litch> hehe engem igen
<@litch> egesz nap hozza se szoltam semmihez
<@Hunger> akkor mirefel
<@litch> nem tom

Banned from hup

gabucino” felhasználó hozzáférése blokkolt vagy még nincs aktiválva.

Ahah, ezt az alant található cikkemért. Logikus, nem? ;) Vagy nem értem miért nem a 200 kommentes flametopicom miatt. trey @ it again

Ja, és még a reggel bemoderált cikket is törölte :) ahahah bazz ez a következetesség mindig megrémít

hup/~~~~~~

L4/Fiasco

Unod már, hogy mindenhol egy olyan paravirtualizációs béta programot hypeolnak aminek a bugos fő daemonja egy python script, ami error checking helyett másfél oldalas python errorokat dobál?

Unod már, hogy domain0, domainU és egyéb szerencsétlenségeket kell létrehoznod?

Ki nem állod hogy hetente változik a Xen API, és tele van backward compatilibity hack-ekkel?

Akkor ideje megnézni miféle értelmesebb elképzelések vannak amiket érdemes lenne ehelyett támogatni...

Itt van például az L4 mikrokernel API és a rá épülő hard-realtime mikrokernel: a Fiasco! Hja kérem, ez bizony az opensource piacon fellelhető egyetlen hard-realtime operációs rendszer aminek értelmes környezete van. Értem ezalatt például, hogy egy komplett device driver environmentje van arra, hogy a Linux device drivereit szinte egy az egyben fel tudja használni, így egy-egy feature portolása csak rövid időt vesz igénybe. Az L4-ből többek között az USB driver valamint az egyik TCP/IP stack említhető, ami a Linuxból származik.

Na tehát itt van ez a komplett, multiplatform (ppc, arm, mips, x86) környezet, ami egy rakás fejlesztésre teljesen jó alapot nyújt, de mire tudja az r=1 user használni? Na, hát vágjuk nyakon egy Linux-szal szegény jobb sorsra érdemes mikrokernelt, elvégre sok helyen van arra szükség, hogy legyen egy realtime környezet, de tudjon futtatni komplex nonrealtime bugware bloat applikációkat is.

Az L4Linux. Ezen a ponton érdemes talán megnézni ezt az egységsugarú usereknek szánt demo CD-t, amelynek egyik része azzal foglalkozik hogy minden egyes klikkre feldob egy linuxot, dejó. Azért a valóságban látványosabb. Az is, hogy a bootolás megkezdésétől számított 5. másodpercben már egy teljes, hard-realtime grafikus ablakkezelő rendszer fut, és ez is csak a CD drive sebessége miatt tart ennyi ideig.

Architektúra, na. Linus amúgy teljesen idióta elképzelésnek tartja ezeket a rendszereket, dehát minden szentnek maga felé hajlik a keze, hát még neki. /me pets Linus

Na, ha mindenki megnézte a gyakorlatban hogy miről van szó, akkor lássuk hogy is lehet ezt összetákolni @ home. Nem vesződnék most step-by-step magyar howto létrehozásával, mert a gyári leírások segítségével elég egyszerű az L4, a Fiasco, és az L4Linux lefordítása (értsd: nem jár több szopással mint egyéb F/OSS komponensek összeizgatása, tehát full szopás). Nagy vonalakban a következőkről van szó:

1. Fel köll rakni egy normál Linux diszribet, amit nem sajnálunk majd utána óriási lelkesedéssel letörölni (ezért hát Debiant használtam, úgyis csak a /bin/sh érdekel első körben, az meg még működik benne).

l401

2. Ezen a rendszeren le kell fordítani a fent említett stuffokat, fogni egy módosított grub-ot (ami ismeri a modaddr opciót) például az említett CD-ről, mert a CVS-ben lévő verzió mindent csinál csak épp lefordítani nem lehet nullára szopás nélkül. Majd ezeket a dokumentációban részletezett módon installálni. A kernel kompilálásnál a siteon leírtakon kívül fontos, hogy a PCI buszhoz ne a BIOS-on keresztül akarjon a limugz hozzáférni, mert abból max panic lesz, sokkal jobb neki a "Direct" hozzáférés (persze azért nem árt ha ilyen dolgokhoz csak az egyik Linux tud hozzányúlni, mert különben gyönyörűszépen összeverik egymást a hardver accessért;). Úgy általában az input eszközöket, VGA text konzolt (FB marad!) és ACPI, APM meg hasonlókat kell teljesen kivágni, PCI busz, IDE/SCSI és hálókártyák maradhatnak ha szükséges.


title L4Linux
kernel /boot/L4/bootstrap
modaddr 0x02000000
module /boot/L4/fiasco -nokdb -serial -serial_esc -comport 1 -comspeed 115200
module /boot/L4/sigma0
module /boot/L4/roottask task modname "bmodfs" attached 7 modules
module /boot/L4/events
module /boot/L4/names --events
module /boot/L4/log --prio 0xA1 --buffer 0
module /boot/L4/dm_phys --events
module /boot/L4/simple_ts -t 300 --events
module /boot/L4/rtc
module /boot/L4/ore --events
module /boot/L4/l4io --noirq --events


Ablakkezelő environment nélkül (L4Con):


module /boot/L4/con --events --l4io --cpuload
module /boot/L4/loader --events --fprov=BMODFS l4run.cfg l4linux.cfg


Vagy vele (L4Dope):


module /boot/L4/l4dope --events --l4io --cpuload
module /boot/L4/loader --events /boot/L4/proxygon --fprov=BMODFS l4run.cfg l4linux.cfg



module /boot/L4/bmodfs
module /boot/L4/libloader.s.so
module /boot/L4/libld-l4.s.so
module /boot/l4linux
module /boot/l4linux.cfg
module /boot/l4run.cfg
module /boot/L4/run
vbeset 0x111


Az l4linux.cfg:


task "l4linux" "earlyprintk=yes mem=32M video=l4fb root=/dev/hda1 ro console=tty0 init=/bin/sh"
all_sects_writable
allow_cli


És az l4run.cfg:


task "run"


Ezutóbbi két file mondja meg a loader-nek, hogy az ott megadott defaultban indítandó modulokat milyen paraméterekkel csapja nyakon. A "run" egy egyszerű kis app, amivel majd boot után is el lehet indítani pl TFTP-n, vagy - mint jelen esetben is - a bmodfs-el boot közben memóriába töltött modulokat (pl néhányszáz újabb Linuxot), az "l4linux" nevű meg szerintem elég triviális (amúgy a task nevének kell egyeznie a modul nevével nyilván, így találja meg hogy mi melyikre vonatkozik).

A boot képei, Mac OSX/ppc-n futó QEMU alatt. Itt nem a Dope-t használom, mert QEMU alatt a grub vbeset opciójával elég szépen kifekszik az egész. Szerencsére azonban az L4con-nak van egy --vbemode kapcsolója, amivel úgyszintén át lehet kapcsolni grafikus módba, csak ez még működik is.

l402s
Az üres L4con, még nem fut semmilyen modul


l403s
A run már elindult


l404s
A linux is behúzta magát végre, a 2-es konzolra (shift+Fx a váltás)


A háttérben egyébként a soros konzol kimenete látszik (Qemu fícsör). Elég hasznos, tekintve hogy mindkét grafikus interface (l4con, dope) természetszerűleg elfedi az L4 Fiasco outputját.

Nos, ennyi lenne ez a gyors ismertető, amatőrök és gentoofanboyok ne kezdjenek bele, a többiek meg RTFM.

hupvazeg

Ámokfutottam kicsit a hup-on, közben szénné röhögtük magunkat.

Ja, és itt a rajongói oldalam (sajnos röviddel megnyitása után read-only lett).

Sci-fi

Nem írtam már pár napja, de - mindenki őszinte elkeseredésére - hírhedt bolsijaink fuckolása helyett most egy kellemes könyvajánló következik:

negyedikbirodalom

W. Hamilton Green: A Negyedik Birodalom
(dr. Galántai Zoltán)


Elvégre mi is lehet jobb annál, mint amikor egyesül a náci Németország az űrkutatással és az idegenekkel egy alternatív WW2 storyline keretében? Ha elkészülne ez a képregény? Vagy Arany Laci site-ja, és az 1942-es német holdraszállás rövid története?

IT

Ma egy másik téma (BBS-ek, CoV, scene, etc) kapcsán nosztalgiáztam, és eszembe jutott hogy anno 1996 környékén azért kezdtem - akkor még csak - Linux-szal foglalkozni, mert a Windows szó szerint idegbeteggé tett általában (akkoriban az MS még az Internet supportot is leszarta ugyebár). És így eszembe jutott hogy ha akkoriban lett volna WinXP, akkor valószínűleg tojtam volna más OS-ekre. Tough shit.

Azt azért tudni kell, hogy nekem a DOS-os korszak teljesen jó volt, DesqView, Terminate!, Volkov Commander, hasonló okosságok, utóbbi kettőnek például ma sincs párja, semmilyen platformon...

p.s.: ma azon röhögtem - többek közt - hogy az én (mint hardcore unix abuser) véleményem és Putabout-é (ms) teljesen megegyezik a hup kapcsán. Érdekes dolgok ezek, legalábbis pár embernek el kellene ezen gondolkoznia, már ha birtokukban lenne ez a hasznos trait...

linuksz desktop 2006

17:18 < g|seelowe> uristen ez a linux
17:18 < g|seelowe> se blutusz se wifi
17:18 < pontscho> :)
17:18 < g|seelowe> baszik forgalmazni wifi interfacen ;)
17:18 < g|seelowe> es persze iwconfig ifconfig magic kell ahhoz is hogy asszocialjon
17:20 < g|seelowe> igy inkabb azt mondom hogy nem ertek hozza
17:20 < g|seelowe> basszon sot
17:20 < g|seelowe> 1995 tech
17:21 < g|seelowe> linuxal szemben zero tolerance
17:21 < g|seelowe> bizonyitson a kis kocsog
17:22 < g|seelowe> ez a kde kontrol panel egy rakas nemmukodo fos
17:22 < g|seelowe> olyan errormsg paneleket basz fel hogy csak rohogok
17:22 < g|seelowe> kubuntu mert megerdemled

Simon József of Fonyód city

techie

Mint kiderült, a hostingban nemrég volt vagy 60 fok, amit néhány ottlévő Maxtor (lol) HDD a teljes demagnetizálódással honorált, meg még néhány hasonló vicces esemény történt. Az én DEC 3000-asom a benne lévő IBM-PCCODDRS-34560W merevlemezekkel együtt meg se érezte ezt a szomorú eventet, úgyhogy ügyes okos aranyos.

dec3000