wiki megint

És igen, a magyar wikipédia kártékony patkányaival foglalkozó sorozatunk következő részéhez érkeztünk! Mai vendégünk: Kálóczy "Kalpet" Péter

Important notice: a bejegyzés eredeti főszereplője (Kalpet) sérelmezte, hogy adatait kitettem, őt magát pedig minősítettem. Bár szerintem egész jó lett, a témához valóban nem kapcsolódik, ezért végül töröltem. Sajnos azonban továbbra is hülye maradt ("Nincs jellegzetes cigány bűncselekmény, pláne nincs jellegzetes cigány elkövetési mód.") ezért visszakerült az eredeti bejegyzés.

Nem nehéz rájönni hogy kicsoda, hiszen mindenhol az "Üdv! Peti" aláírásformulát használja, így a BMF NIK levelezési listáját megtekintve már meg is van a kis huncut. A delikvens iWiW-es adatlapja szerint egy 1973. augusztus 30.-adikán született 34 éves budapesti házasember, egy vadászgörény, egy menyét, egy német boxer, és (vélhetően) egy GVA-755 rendszámú Mazda Xedos gépkocsi büszke tulajdonosa. Kedves felesége kép alaján szimpatikus teremtésnek tűnik, és habár véleményem szerint jobbat érdemelt volna, azért még előtte a lehetőség, hogy végre férfit faragjon urából.


Egy darab autó, amúgy semmi különös


Lássuk önjellemzését:

"Cirka 34 éves informatikus, jelenleg joghallgató vagyok. A festői szépségű Budapesten élek. Van egy gyönyörű (tényleg!) feleségem, akit nagyon szeretek, egy roszcsont vadászgörényem, és egy örökmozgó boxerem. Hajlamos vagyok túlpörögni, és annyi dolgot csinálni egyszerre mint hat másik ember. Aztán dugába dőlök, és a feleségemnek kell újra embert faragnia belőlem. :) Szeretem a sört. Erre miért nincs sablon? :)

Telente síelni járok, nyaranta tengerhez, a közbeeső időben ha tehetem utazgatok, ha nem akkor vágom a centit hogy mikor utazhatok valahova."

Picture 2
Picture 1
Picture 7
Picture 4
Picture 5
Picture 6

Mint látható, elviekben minden feltétel adott lenne rá, hogy egy normális emberrel legyen dolgunk (a globalizációnál azért kilóg a lóláb). Mint azonban látni fogjuk, sajnos a Fortran és a Commodore ismerete bár szükséges, de nem elégséges feltétele a használható ember kialakulásának. Péter ugyanis rendelkezik a mai neoliberalizmus fertőző pestisjárványának mindent tünetével. Senkit sem érdeklő véleményét képtelen magában tartani, így mániákusan próbálja a magyar Wikipédia
Polgár Tamás és Cigánybűnözés szócikkeit minél több hazugsággal, veszélyes csúsztatással, vagy csak simán idiotizmussal feltölteni. Lássuk egy-két emlékezetes gyűlöletrohamát.

1. A nemrégiben napvilágot - és közröhejt - látott Tomcat-tel kapcsolatos, grammot-kilogrammot és hírszerzési módszert összekeverő/meghamisító rendőrségi vádemelési javaslat kapcsán
hörögve ragaszkodott (a hírhedt Varga "Immanuel" Rékával együtt) vélt igazához, hogy Tomcat robbantani akart, a gyújtószál pedig (figyelem!) veszélyes robbanóanyag. Egészen addig, amíg egy jótét lélek bele nem döngölte mindkettejük orrlyukát a saját hülyeségükbe. Ezt követte még a román érzelmű Réka egy szánalmas, gyűlölködő vergődése, ami szerintem akár egy pert is megérne, dehát túl kis célpont lenne ő. Mindenesetre a szokásos nyivákolókórus már korábban beindult, őrjöngve követelve, hogy (a szócikk levédésével) csak a fenti kis gyűlöletfröccsentő, valamint jelen entry főszereplője lehessenek azok, akik majd borzalmasan megszakértik e kérdést.

(intermezzo: Immanuel ekkor megkapta a
"jó humor díjat". Cudar egy világot élünk, nemde? Ezek semmiből sem tanulnak.)

2. Lelkem szegény budapesti, így hát még néhány évig nem fogja megtapasztalni milyen az, amikor szép szőke feleségét a boltból hazafelé lekéselik a cigányok. Másik nagy munkássága tehát a
Cigánybűnözés szócikk minél effektívebb szétverése, illetve ha lehet, teljes eltörlése - mert szerinte ilyen nincs, és a szó egyébként is sértő a cigányokra nézve. Véleménye szerint "a politikai közbeszédben ma már elítélik a használatát" (sic!). Már unásig ismerjük az ilyen gyűlöletkeltők reakcióját arra, ha szembe kell nézniük azzal hogy nincs igazuk. Nem túl meglepő módon (yawn) így történt ez esetben is: amikor egy hosszabb reakció érkezett, leírva az olaszországi cigányellenes politikai légkört, szegény nem tudott mit kinyögni magából.

3. Így történt ez a Polgár Tamás szócikk elleni korábbi vandál támadásánál is: ő azt úgy képzelte, hogy kirakhatja a szócikkre az "egyoldalú, súlyos problémákkal terhelt lap" címkét, majd azt hülyeségekkel meg is indokolhatja. Nos, ez nem jött be neki, miután valaki
tételesen levezette neki, hogy miért égbekiáltó és megindokolhatatlan rágalom minden egyes kijelentése, már csak a szokásos mentsvár maradt neki: "Mindenesetre a további veled való vitának sok értelmét nem látom. ... ha valaki rendbeszedi a cikket az kiválló (sic) lesz, ha nem akkor majd valamikor nekiállok és rendbeszedem én." Köszönjük, a fentiek tükrében inkább ne.

4. Igen, időrendi sorrendben visszafelé megyünk: talán a legelső agymenése a Mortimer-ügy szócikk hazugságokkal és félinformációkkal
telenyomása volt, energikusan írta tele a szócikket irgalmatlanul olvashatatlan módon, és jogi terminusokat egymás hegyén-hátán használva, mindezt döbbenetes helyesírási és mondatszerkesztési hibákkal tarkítva. Egészen komikus, azonban csak advanced usereknek javaslom, hogy megpróbálják visszamenőleg kibogarászni a szerkesztéseit. Egyébként nem éri meg. Ocsmány.

Tartok tőle, hogy a lista itt még nem ér véget, és sokat
fogunk hallani Kalpet-ről. Ha valaki egy sötét sikátorban szembetalálkozik vele, ne közelítsen hozzá (ártó szándékkal), lehet hogy veszett.



Blitzkrieg

Dune 2, Command and Conquer, Red Alert, ki ne emlékezne? Mi egyébként annyira fanatikusok voltunk régen még gimnáziumban, hogy a 10 perces szünetekben is 4 játékosos C&C multiplayer partikat inicializáltunk (ahelyett, hogy osztálytársaink telefonját és elemózsiáját raboltuk volna el, mint a mai iskolákban teszik a cigány tetvek). Ráadásul 386DX40-eken. A "sebesség" nem volt túl élvezetes, de az igazi old school'er úgy van ezzel, hogy a Dune 2-vel is azért jó 286-on játszani, mert a későbbi, több enemyvel járó pályákon ugyanannyi idő alatt több parancs kiadására nyílik lehetőség.

Nos a 2003-as kiadású Blitzkrieg is RTS. Mac felhasználóhoz méltó módon, kényelmesen érkezett meg hozzám, ugyanis amint elolvastam a portolást végző VP Ltd e-mailjét, a deliver2mac.com oldalon keresztül a banki tranzakciót követően már tölthettem is le. Náci RTS, ez természetesen musthave.

blitzkrieg-01
Tömeggyilkos ázsiai barbárokkal teli szovjet tankok lelik ízzó halálukat a megerősített, és tüzérséggel támogatott német pozíciókon felmorzsolódva. Minden nap el tudnék nézegetni ilyen szívmelengető képeket. Sokat adnék érte, ha a Barbarossa hadművelet a valóságban is ilyen sikerekkel ért volna véget.


Egyébként a játék (a veszteségek, a páncélosok értékei) valóban elég realisztikusnak tűnik a már említett elődökkel ellentétben, és a játékmenet is elég jó. Ami viszont nagyon bosszantó, az a fantasztikusan szar útvonalkereső algoritmusa mind a járműveknek, mind a gyalogosoknak. Utóbbiról talán a Syndicate jut eszembe (ami persze egy kiváló játék), az előbbi terén pedig szerintem műfajt is teremthetne. Kezdődik az egész ott, hogy gyalogosokat és páncélosokat nem érdemes egymás mellett mozgatni, mert nagyjából olyan előzékenyen fognak egymás előtt oda-vissza udvariaskodni, mintha legalábbis első szexualizációra készülődnének. A teherautók ugyanígy csinálják, de azok talán még hatékonyabban akadnak bele egymásba és a páncélosokba, így téve meg fél óra alatt 5 métert. A legjobb megoldásnak eddig az tűnik, hogy minél távolabb érdemes tartani a különböző típusú egységeket egymástól, kivéve persze a támadást ahol a pótolható gyalogság mehet elöl a darálóba, a harckocsik meg (melyek nem pótolhatóak) mögöttük - egyenként vezérelve persze. Mint a fenti képen is látható, az igazán nagy vérfürdőket a jól megszervezett védekezésben lehet megrendezni, és erre elég változatos és jól használható eszközök állnak rendelkezésre, az árkoktól kezdve a szögesdrótokon és a gyalogsági-, illetve harckocsiaknákon át szögesdrótokig és páncélosakadályokig. Az ott izzó orosz roncsok fénykorukban, frontális csatában kilőtték volna a páncélosaim javát (az orosz harckocsik a háborúban valóban masszívabb konstrukciók voltak német ellenpárjaiknál), így viszont csak negligálható veszteségeket szenvedtek a beásott Wehrmacht erők.

A másik vicces momentum, hogy szinte minden küldetésben rendelkezésre áll egy scout, ami a földön kúszva közepes távolságból már észlelhetetlen, ennélfogva nagyszerűen alkalmas arra hogy be infiltratelje magát az ellenséges vonalak mögé, majd távcsöves Mauser puskájával távolból likvidálja az ellenséges tüzérség személyzetét, majd a személyzet pótlására érkező gépkocsikat is - amelyeket szintén nem lehet utángyártani. Ha ezeknek annyi, nincs több gyalogságerősítés. Az AI sajnos idióta, mert szinte soha nem küld a helyszín átvizsgálására csapatokat, sőt igazából amikor küldeni látszott, az is valami járőr lehetett, vagy túl közel mentem valamelyik egységéhez. Kicsit hasonló módszer ez, mint a Dune 2-ben egy harcossal megtámadni a harvestert, majd hagyni hogy - klassz csontrecsegéssel és placcsanással járó effekt kíséretében - elüssön, ugyanisegy AI bugnak köszönhetően az utána többé meg nem mozdult. Nyilván multiplayerben ez nem annyira játszik.

Összességében sok bugmentesebb játékot láttam már, ugyanakkor ebben a műfajban ez az egyetlen, és a betanulás után már viszonylag kevés füstölgés mellett egész jól el lehet vele lenni.

Ja, természetesen lehet a háborús bűnös és barbár szövetségesekkel meg a szovjetekkel is játszani - mivel mindhárom oldalnak van campaign-je - de ki nem szarja le.

béremelés

Ejnye, hát nem viszitek el a reklámozott DEC cuccokat? Májusban már mennek a MÉH-be. Érzéketlenek vagytok, tessék elképzelni hogy érzi magát egy aranyos kis DEC eszköz egy présben. Ugyehogyugye, kész horror. Emiatt kénytelen voltam még elhozni egy VT420-at, és egy VAXstation 4000/VLC-t, elvégre előbb ismerném el a 6 millió elgázosított zsidót, mint hogy egy DEC hardvert veszni hagyjak. Na, sajnos utóbbival járt egy 19"-es VR290-D3 monitor is, amiről csak annyit, hogy ilyen dögnehéz kijelzőt még nem volt balszerencsém emelni. Viszont színes, és működik. Valaki, akinek nincs ilyenje, vigye el, az asszony meg fog ölni ha meglátja mit hoztam megint haza. A VLC egyébként a szokásos RZ23-as meghajtót tartalmazza (rajta VMS 5.5), és sajnos csak 8Mb RAM-mal van megáldva (újfent mondom: 36 bites RAM modulokat bármilyen mennyiségben felvásárlok). CITI9 a node name, ismeri esetleg valaki?

Azon gondolkozom, hogy kiveszem a kommentelést. Teljesen felesleges, aki egyetért velem az van annyira intelligens hogy nem jön bólogatni, aki nem ért egyet az meg teljesen érdektelen - aki meg idetéved fikkantani blog.hu színvonalon, az meg eleve egy szar, és ki kell irtani. Más emberfajta meg manapság eme országban sajnos ritka.

Egyébként ma egy rövid áramkimaradást követően megdöglött a mac mini hdd-je, azonban professzionális javítást követően (hozzácsaptam háromszor az asztalhoz) helyreállt a nominális működés. A SMART szerint persze az állapota kifogástalan.

(Igen, van backup.)

DEC

DEC cuccok (1 db VAXstation VLC, VT320 és VT420 terminálok, DECserver 100 és 200-as terminálszerverek, 1 DEC printer) ingyen elvihetők egy XI. kerületi kollégiumból. Contact nálam. No linuxlamers.

retro: KiSS vs MPlayer

Mondom, már 4 éve is gusztustalannak tartottam az álomvilágban tengődő GPL fanatikusokat - csak akkor még nem tudtam hogy azok.

unciklopédia

A Wikipédiától megcsömörlötteknek tiszta szívből tudom ajánlani az Unciklopédiát. Persze nem mint értékes tartalmat, hanem mint elrettentő példát a wikiadminok munkásságára. Már előre röhögtem mikor megláttam hogy az egyik WP-s főzsidó, OsvátA az adminisztrátora - az ő szánalmas működéséről már korábban is írtam. Ma valaki létrehozta a zsidó és holokauszt szócikkeket, gyakorlatilag az angol Unciklopédia azonos szócikkeihez hasonlóan könnyed humoros hangvétellel, és átvett képekkel. A készítőre gyakorlatilag 1 órán belül ráugrott a "magyar" wikipédia két leghíresebb notórius antiszemita gyűlöletkeltője: maga Osvát, a jó öreg Immanuel (Varga Réka, a romániai gázkamraszökevény, szintén pellengérre került már áldásos tevékenysége miatt), valamint egy teljesen noname Nem100as nick. Milyen éérdekes, ezek mindenhol ott vannak.

Egy számomra felfoghatatlanul szánalmas dologgal kezdődött az ajvékolás: a szócikkekre
rátették a "Dezinformáció" kategóriát. Igen, az Unciklopédián, jól tetszik érteni. Később az ilyesmire szoktak úgy hivatkozni, mint "mi megpróbáltunk a szócikk készítőjével beszélni, hogy hagyjon fel az antiszemita zavarkeltéssel". És hát igen, még mindig egy Unciklopédiáról van szó - egészen pontosan a magyar változatáról, hiszen az angol eredetiben ban mindez természetesen nem von maga után semmifélre büntetést.

A "megbeszélés" tehát megvolt, a szokásos minta szerint ezután már jöhet az indoklás nélküli
törlés és kitiltás: zsidókkal, holokausztokkal Magyarországon viccelni szigorúan tilos! Máshol lehet, itt nem! No, és az unciklopédiás (!) cikk törlésének Osvát szerint mi az indoka? "Provokáció". A törlés meg nem is akármilyen: Osvát a teljes szócikket megsemmisítette, az előző változatokkal együtt, a hűlt helyét sóval behintette és levédte - a holokausztról nem lesz szócikk kérem! Ennyit a közösségi szerkesztésről.

Én már sokszor próbáltam megvédeni ezeket a reménytelen gyűlöletkeltőket a korai és fájdalmas haláltól, de - úgy tűnik - nem biztos, hogy menni fog.