re: Safari 4

Lapzárta után érkezett:

A Google részéről Sundar Pichai, a vállalat egyik termékigazgatósági alelnöke jelezte, hogy a keresőóriás is részt kíván venni harmadik félként a Microsoft ellen indított eljárásban.

Hogy miért? Mert a Google szerint a böngészők kritikus szerepelt játszanak az Internet életében. Továbbá, mert úgy véli, hogy a böngészőpiac még mindig versenyképtelen és
ennek az az oka, hogy az Internet Explorer "hozzá van kötve" a Microsoft domináns operációs rendszeréhez (Windows), így az tisztességtelen előnyt élvez a többi böngészővel szemben.

Clueless.

Safari 4

80286, Arachne, Windows 3.1, Netscape, emlékszik még valaki? Abban az időben még használható volt a net, mind tartalmilag, mind sebességileg. Azóta a böngészők több mint 10 évnyi fejlesztésen mentek keresztül, tizennégy, vagy harminchárom kilobites modemek helyett pedig minimum tízezer kilobit van a felhasználók régen mitikusnak tekintett kapacitású számítógépeikbe csatlakoztatva.

Mindezek ellenére azonban a WWW egyre csak lassabb lett. Flash, Java, JavaScript, CSS, ezer plugin, reklám, cross-site link, villódzó szirszarok tömkelegei jelentek meg, amiken semmiféle "böngészőfejlesztés" nem tudott segíteni. Ez azonban most megváltozott...

safari4
Safari 4 - the world's fastest web browser

Nagyon ritka az, amikor egy szoftvert dicsérek, de most ez következik: Béláim, a Safari 4 elképesztően gyors lett. Az iPhone 3G és az új MacBook-ok csalódásai után az Apple ismét nagyot alkotott, ez a szoftver fogja meghatározni az elkövetkező idők mércéjét a browser-ek terén. Nem aprózták el, tökéletesen látszik az elkészült programon, hogy nem az IE-féle össze-vissza-fejlesztünk, vagy a Firefox-tipusú nem-fejlesztünk irányvonalat vallják Cupertino-ban: a már megszokott Apple-féle think different job - a program és a számítógép a felhasználónak készül, a szó legszorosabb értelmében.

Nade mégis mi a fenét jelent ez? A Safari-t mintha teljesen kicserélték volna, az eddig is kiváló böngésző összes zavaró nyűgje eltűnt, nincs többé több másodpercnyi strandlabdázás amíg egy "bonyolultabb" oldal elindul, egyáltalán: nincs
semmiféle delay! Úgy fogalmazok: gyors mint a dög. Nem túlzás: a meglévő netkapcsolatom háromszor gyorsabbnak tűnik, akár 1Ghz-es G4 PowerBook (Tiger), akár 1.8-as Miniről legyen szó.

Full respect!

Páran fanyalogtak, hogy a tab-ok bekerültek a title bar-ba, illetve hát az eddigi title bar meg is szűnt. Ez azonban szerintem nagyon jó, hiszen ezáltal jelentősen több hely jut a render-nek. Megjegyzem, nekem első látásra is szimpatikusabb, kézreállóbb volt ez a megoldás, és másodpercek alatt hozzászoktam.
Think different.

A harmadik változtatás a fenti képen látható "Top Sites" mód, ami az új tab/window nyitásánál jelenik meg az eddigi üres oldal helyett. Nekünk OSX júzereknek az eyecandy ezen típusa (a jól használható) természetesen megszokott, azonban böngészőben ez is roppantul újszerű. Azt hiszem a Chrome-ban van ilyen, de az meg kit érdekel? Eleve - okkal - útálom a Google-t mint céget.

A "Top Sites"-ban egy adott oldalra klikkelve a kizoomoló mentett állapot kb másfél másodperc alatt átfade-el a betöltött állapotba. Természetesen.

És már csak a kötelező
download link van hátra.

törölt bodza topic @ hup.hu

Mert a svédekről beszélni tilos.

mirror