cimborka

Így év végére még felüdülésképp egy képgaléria a szépséges kiscicámról akit még anno megmentettem az utcáról. Barátnőm Cimborkának nevezte el.

cimbor01

cimbor02

cimbor03



iPhone 3G: jaj ne

Jobb meggyőződésem ellenére nemrég kénytelen voltam beruházni egy új iPhone-ra, ami az ormótlan alakú műanyaggal szembeni ellenérzésemet leküzdve végül a Szlovákia nevű kvázi-ország területén árult provider-független 3G modellek egyike lett. Az elmúlt két hónap tapasztalatait fogom most összegezni.

SZAR.


Ez volt a rövid és tömör verzió. Természetesen sikerült a 2G legnagyobb hiányosságát kiküszöbölni (lásd ugye maga a név), sőt még egy egész használható GPS is került bele (persze geocaching-re azért még fanatikusok se használják, lévén a "google maps térképen megjelenő kék pötty" aligha nevezhető a konfigurálhatóság és a pontosság netovábbjának, de persze nem is ez a cél). A fejlesztések tehét szépek és jók. Viszont mely alkotóelemekből is tevődik össze eme termék?

Network

Ez tehát megvolt: 3G lett, köszönjük.

OS

A haladás jegyében a 3G modell már csak a 2-es jelzésű firmware-eket támogatja, ami két fontos dolgot hoz a szerencsétlen végfelhasználó számára: App Store, és a rendszer használhatatlan
lelassulása. Az előbbi egy nagyon jól sikerült darab, az utóbbi talán azért kevésbé. Bennem felmerült a lehetőség, hogy közben lecserélték az XNU kernelt Linuxra és amiatt van ez, de sajnos nem ilyen egyszerű. Extenzív debuggolással se jöttem rá, hogy mitől lassul le bizonyos idő után az egész hóbelevanc olyan szintre, hogy egy SMS, Safari, Mail, akármilyen applikáció megnyitása is kellemes 8-10 másodperc alatt tud lezajlani, valamint a virtuális keyboard olykor olyan szintű lag-ot szed össze, hogy mire magához tér, én már beírtam 5-6 karaktert.

Form factor

Cupertinóban mint mindig, ezúttal is biztosra mentek a mérnökök. Elvégre kit érdekel a XXI.-edik században, ha egy szoftver használhatatlanul és egyben megmagyarázhatatlanul lassú? A teljes kudarc érdekében tehát repülnie kellett az alumínium hátlapnak, helyét gagyi, kínai érzésű műanyag vette át, amely "exkluzív" érzést az 1-1 milliméterrel minden irányba megnövelt felület még jobban átadja jobb sorsa érdemes kacsóinknak. Nade állj, valami még hiányzik. De mi? Lassú, műanyag, kínai? Na és, mi nem az - gondolhatták az engineer-ek, miközben izzadva törték fejüket, hogyan lehetne még célirányosabban átadni a "jobbágy vagy" életérzést a kedves tömegvásárlónak. S mivel mégiscsak az Apple-ről beszélünk, ezek az okos srácok végül rájöttek: ezentúl ne legyen mélységben szimmetrikus a kaszni! Hogy ez most mi a francot jelent? Nos azt, hogy bár az iPhone "körben" ezúttal sem szögletes, ám a hátlap most más ívben gömbölyödik, mint az előlap, ezáltal tökéletesen implementálva mondjuk egy rákos heregolyó tapintását. Kényelmetlen, mi? Természetesen asztali dokk (semmilyen dokk) sem jár a parasztnak, azaz - otthoni használat esetén - a töltő kábel kihúzása miatt két kézzel kell felvenni a telefont, és ugyanígy is kell visszarakni. Ennyit a dokkba csatlakoztatható audio kábelről is.

A fentiekben egyébként nincs semmi felháborító, az Apple egyszerre szállít gagyit (iPhone 3G, az új MacBook firewire nélkül), és exkluzívat (iPhone 2G, MacBook Pro). Mindenki vegye azt, amit akar. Én visszatértem 2G-re, és az asztali Mac Mini mellett (várjuk az nvidiás verziót) még mindig iBook G4 a hordózható gépem.

Ugyanitt iPhone 3G eladó.

comeback

Persze semmi különös, csak szólok, hogy gyárilag független iPhone 3G (fekete, 16Gb) minden tartozékával eladó, olyan másfélszáz körül. Vigye el valaki.