linux on mac? slackintosh? no.

Szóval itt ez a szar, a Slackware PPC-s verziója, csodás. Letölt, kiír, reboot...

Bebootol, és azért egy non-x86 linuxtól ez már teljesítmény. Tovább. Rutinos commandline user lévén root login után rögtön kiadom a
modprobe ohci1394 parancsot, mert a Slackware-t ismerve kizárt, hogy ezt magától megtegye - habár megjegyzem a számítógép azért valahol ott kezdődik, hogy szépen betölti a hardverhez a drivert, szerintem ez egy minimális elvárás. Közben a dmesg-et figyelem, hogy mégis mi történik: rendben felismeri a firewire-ra csatlakoztatott HDD-ket. Ugyan most épp nem áll rendelkezésemre üres HDD arra a célra hogy játékoprendszereket installáljak, de azért nyugodt szívvel folytatom mert azt már tapasztalatból tudom, hogy mindjárt megdöglik magától.

Meg is történik: annak ellenére hogy
sda és sdb néven a kernel szerint ott vannak a merevlemezek, a /dev dirben egy árva ilyen device sincs (hda, az bezzeg van). Semmi gond, "./MAKEDEV sda", természetesen "No such file or directory". Zsírrrr.

Mivel linuzék
elvileg már a harmadik generációs dinamikus /dev-replacementet nyüstölik (ezen a héten udev-nek hívják), a dolgok ilyetén alakulása heveny kacagást hoz ki belőlem, ami csak intenzívebb lesz mikor eszembe ötlik a kérdés, hogy vajon ha neadjisten sikerül felhaxolni a céleszközre, vajon bootolni is fog róla? Minden jel az ellenkezőjére mutat, és ezen a ponton a dátumra nézek, vajon 1993-at írunk-e. Nem.

De ha már ittvagyok, rutinból check még pár dolgot. Az installer aszongya írjam be hogy "network" a hálókártyák konfigjához. Beírom.
Kéri a network.dsk floppy-t (that's right, a CD-n nincs rajta a dsk). Fucking what?! Az Apple már vagy 10 éve nem szállít floppy driveos számítógépet. Jesus.

Nem probléma, linuxnál soha nem számítok az out-of-boxhoz még csak nagyságrendileg sem közelítő működésre, tehát
modprobe airport. Riiight. Ettől nem lett több net interface-em. Fasza ez a kernel... Ami 2.6.17, tehát kvázi tegnapi, és tizenhat év kemény fejlesztő munkájának gyümölcseként nem tud működni.

A móka és kacagás maximálása végett megemlítem, hogy az airport.c írója Benjamin Herrenschmidt, e-mail címe pedig benh@
kernel.crashing.org. Ennyit ugyanis kiír a "driver" (valójában tehát adware). Szóval LUG, no surprise.

Természetesen a tegnapi kernel a /proc/memstat tanúsága szerint 1.2Gb RAM helyett 800Mb-ot lát.

2007, mondom néktek. Linuxdesktop meg minden.

Picit megrémültem, hogy volt aki "poliverzum" kifejezésre keresve talált ide, szóval engesztelésül itt a lánya grafikusművészblogja, daily preteen pr0n (néhány újabb callword) gyanánt. :) (a félmeztelen képet direkt nem linkelem, keresse meg akit érdekel)

P.s.: bár a 'hup gabucino baratnod' se gyenge. Találj magadnak.

game: carrier command

Na yeah, ugyis ma volt egy free RTS-sel kapcsolatos thread a hupon, igy most retro strategy gamingrol lesz szo. Ekezetek nelkul, mert most epp nekem igy jo.

Carrier Command

Erre ki emlekszik? Egy (PC-n)
184 kilobyte-os jatek ez, amiben egy igen kiterjedt 3D-s szigetvilag meghoditasa a cel. A meghoditott szigeteket tobbfele funkcionalitassal lehet felruhazni amikre mar nem nagyon emlekszek de volt resource meg defense is. A megepitendo objektumok a hoditas utan szepen epulgettek fel, lehetett latni ahogy a wireframe keszul, szep. Az egesz cucc egy 80286-on Hercules kartyaval valami elkepesztoen szepen futott, holott a stuff egyszerre vezerelte realtime a kovetkezoket:
- gep es jatekos altal iranyitott manta repulogepek a levegoben
- ugyanez a keteltu walrus tankokra
- maga a ket anyahajo navigacioja, a vedelmi drone-jai, fedelzeti agyu, fegyverzet kezelese
- a szigetek mikrogazdasaga
- a resource szigetekrol indulo utanpotlas managelese
- autopilot az osszes, epp nem iranyitott es nem navigacio alatt allo jarmure

game-carrier

Mindez tobbfele kameranezetu 3D-ben, es persze maga a 3D rendering. Ket scenario. Komolyan mondom, ezt latni kell, ezt ma mar senkinek nem lehet szavakkal erzekeltetni. Na, szoval egy
elkepesztoen impressziv jatek ez, es a mai napig nincs parja. Termeszetesen egyike azoknak a jatekoknak, amik folyamatosan a gepemen vannak. Erdekesseg, hogy allitolag a forrasa mar letorlodott. :) Ezt az infot akkor talaltam valahol, amikor a neten neztem utana hogy mi lehet vele manapsag - igazabol remeltem hatha csinalt valaki belole egy multiplayer verziot ;)

Iranyitas: eger, vagy Q/A/O/P/space :)

Vegezetul rakok ide egy linket a CoV-os
leirasra is, de azert azt erosen remelem, hogy mindenkinek megvan a CoV osszes szama. Naazert.

Mind a négy darab hetes fogam fos by design, ez a fogorvosom álláspontja, és én ezzel a tények tükrében mélységesen egyetértek. Egy gyökérkezelt, két tömött, a negyedik jövő héten tömődik. A gyökértöméssel egybekötött teljes ínygyulladással és szájfertőzéssel kapcsolatos tavalyelőtti kálváriámról most nem írok, leszámítva hogy milyen vidám mikor 2 hétig nem tudsz égető fájdalom nélkül hideg vizet inni.

Mossatok fogat bazmeg, mindig és alaposan. Nem viccelek.

A tömény pökhendi ostobaság levlistáján olvastam most, hogy:

letojom a bal bokam.
ha be van kapcsolva a masik laptop, akkor tudok letolteni full
savszellel. ha kikapcsolom, nagyjabol azonnal leesik a tempo.

Linux... Erről jutott eszembe, hogy még amikor azu nálam lakott (aztán messzire menekült, most Írországban rontja a levegőt), valami pécés notebookkal szeretett volna wifizni, amiben több dolog is akadályozta, például a driver nem látta a hidden SSID-jű hálózatot, hiába volt beírva a neve, stb... Néhány nappal később már asszem sikerült megcsinálnia a WPA/TKIP-t, akkor meg az volt a gond hogy ha bekapcsolta a szarát, akkor az iBook-omat minden további nélkül ledobta a hálózat... Persze az AP-n is a fenti oprendszerutánzatnak csúfolt abomination fut.

Egy vicc az az OS...

grudge2

Utolsó tróger ostoba faszparasztokból áll a mai "ifjúság", ezt újra és újra meg kell tapasztalnom. Ma ugyanis megnéztem a Grudge 2-t. És hol máshol, mint a Westend-ben. Én mindig elfelejtem, hogy mik az ilyen disznóólak hátrányai. Az egész már ott gyanús lehetett volna, hogy a lenti pénztárnál hatvanmillióan álltak sorba jegyért. Én a bazinagy táblára kíírt világító "a fenti pénztár 15-22 óráig üzemel" feliratnak adtam még egy esélyt: és fent kurvára nem volt senki a két nyitott pénztárnál, el is bizonytalanodtam:

- Szia, bocs lehet itt venni jegyet?
- Persze.
- Akkor miért vannak lent hatszázezren?
- Nem tudom...
- Dehát egy eekkora táblára van kíírva hogy fent is van pénztár.
-
*shrug*

Hmm nice. Jó hát attól hogy idiótákkal van tele az épület, nekem még lehet jó. Gondoltam én. Viszont - bazmeg - a film alatt élénkebb volt a nézőtér mint a
#wtc irc channel 9/11-kor. Még arra is volt példa hogy egy teljesen átlagos pillanatban valaki felordított, gyanítom fogazott a kurvája. A zabálás, kólagurítás konstans. Anyád, soha többé nem megyek oda moziba (üzenet az agynak: hiába nőttel fel olyan időkben amikor még volt az emberekben tapintat, és kussolás a mozikban, ma már nem így van; don't forget).

A film amúgy az első részhez hasonlóan kurvajó (a moziban senkinek sem tetszett, de gondolom ezzel nem árulok el nagy titkot). Bár itthon, egyedül, a warezverziót nézve (vagy egy normálisabb moziban/városban/bolygón) durvább lett volna, mint ahogy az 1 volt. :(

grudge2

"Te szegény magyar testvérem, valahol Budapesten, vagy az Alföldön, vagy távol Dunántúl: sajnállak, mert te nem ismerheted ezt az érzést. Nem tudhatod, mi az: honvédeket várni. Sajnállak, mert te nem éltél rabságban huszonkét évet, nem szenvedtél megaláztatást, nem tűrtél idegen parancsot. Téged nem üldöztek, nem raboltak, nem voltál megvetés céltáblája magyarságod miatt. Te nem is tudhatod igazán, hogy mi az, amit mi éreztünk akkor!"

Wass Albert: Jönnek!

iPakk v0.2

Pontscho's Mac OS X executable packer project goes on. iPakk (previously called "iShrink") has reached version 0.2. Although currently it's in heavy development phase, it can already achieve high compression ratio on Mach-O binaries, and transparently runs on both OS X architectures: powerpc and x86.



iPakk is featuring:
- very high compression (LZMA) ratio, higher than gzip and bzip2
- very small stub (around 3kb), which is powerpc, so it runs on all platforms thanks to the Rosetta.
- currently
the available executable packer for Mac OS X

Braindamage of the POSIX Ext. ACL

A standard unix permissionok sok esetben túl kevesek, ez oké. Kellene jobb. Itt lépnek színre a droidok, amikor megírják a POSIX Extended ACL-eket definiáló IEEE 1003.1e draft-ot (withdrawn!). Az elképzelés önmagában még nem is lenne teljes katasztrófa, de valamelyik "igazán haladó szellemiségű" lamer okosan kitalálta, hogy a group permission-ök mostantól a mask permission-öket írják le (ami tartalmazza az összes, egyes usereknek kiosztott permissiont).


Szemléltetés (FreeBSD 6):


$ chmod 700 test
$ ls -ld test
drwx
------ 2 gabucino users 512 Jan 19 09:01 test
$ setfacl -m u:clamav:rx test
$ ls -ld test
drwx
r-x---+ 2 gabucino users 512 Jan 19 09:04 test
$ setfacl -m u:ldap:w test
$ ls -ld test
drwx
rwx---+ 2 gabucino users 512 Jan 19 09:06 test
$ getfacl test
#file:test
#owner:1001
#group:1001
user::rwx
user:clamav:
r-x
user:ldap:
-w-
group::
---
mask::rwx
other::---


At this point we are owned badly. Miért? Mert bullshit van a group permissionökben. Jelenleg két, egymásnak ellentmondó információ van eltárolva a kérdéses file-ről (dir, actually): a standard ACL szerint a tulajdonos csoport összes tagjának read, write, exec engedélyei vannak, míg az extended ACL szerint ezek közül egyik sincs meg! Nagyon sok olyan program van ami nem fogad el group/world readable fileokat (pl scponlyc, maildrop), ezeken az eseteken segítene az extended ACL, de hála a katasztrofális implementációnak, a helyet egy cseppet sem javult, csak a breakage lett több.

Semmi gond, van a setfacl-nek egy ilyen opciója:

-n Do not recalculate the permissions associated with the ACL mask entry.

Na, tegyünk akkor keresztbe a szar szabványnak (FreeBSD 6):


$ rmdir test
$ mkdir test
$ chmod 700 test
$ setfacl -n -m u:ldap:rx test
setfacl: warning: no mask entry
setfacl: acl_set_file() failed for test: Invalid argument


Failed attempt. Az -n opció nem használható, ha még nincs mask entry. Mivel ezt a szabvány megköveteli, a stuff inkább kiszáll. Természetesen Linuxon ezt is sikerült újabb faszsággal tetézni, ott ugyanis ugyanez a parancs el sem száll, épp csak nem csinál semmit. Way to go, fasza implementáció ez is.

Nade mi van akkor, ha már van egy üres mask entry (tehát standard ACL = extended ACL), és utána probálom ugyanezt az opciót? Akkor már jó a group permission, éljen!


$ ls -ld test
dr-x
------+ 2 gabucino users 512 Jan 19 09:20 test


Csakhogy a hozzáadott ACL sem él.


$ getfacl test
#file:test
#owner:1001
#group:1001
user::r-x
user:ldap:r-x
# effective: ---
group::---
mask::---
other::---


Fussatok. Ja, és a slusszpoén, OSX-en úgy működik ahogy az értelmesen gondolkodó ember számára (az unix applikációkról nem is beszélve) elvárható:


$ mkdir test
$ chmod 700 test
$ chmod +a "clamav allow write" test
$ ls -led test
drwx
------ + 2 gabucino Gabucino 68 Jan 19 09:30 test
0: user:clamav
allow add_file


És hogy ez miért van? Nos azért mert az Apple nem a POSIX szabványt (valójában nem is az, mert mint már írtam, nem fogadták el) választotta (még jó, hiszen fundamentally broken), hanem az NFSv4 ACL szabványt. Az IBM AIX rendszerében is ez található meg, a többi viszont mind szar.

Utálok Budapesten lakni. Egy kalap szar.

health

Legutóbb azon sírtam hogy 2.6 millióba kerül egy kibaszott vizitdíj automata - erről eszembe is jutott egy korábbi munkahelyem árképzése illetve a pénzhez való hozzáállása -, de ma a magyar IT-droiditás újabb csodás terméke van terítéken...

Hemzseg a hibáktól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) programja, amely arra hivatott, hogy az orvosokat segítse a legolcsóbb gyógyszer kiválasztásában. Eddig a fő probléma az volt, hogy valójában nem is kapható fantomkészítményeket dob ki a gép, és a különböző betegségekre szedett gyógyszerek árát is összehasonlítja. A napokban viszont már teljesen használhatatlanná vált a rendszer: letörölte a számítógépek operációs rendszerét.

must-buy

Nem is irhatnék filmekről, ha nem említeném meg a legjobb non-anime sci-fi sorozatot a világon:

firefly
Firefly

Coolest shit. Ever.

demo

the black lotus - starstruck. volt már?

mozi

Ha nem lennének ilyen mocskos pofátlan drágák a mozijegyek, egyszerre három teljes sort foglalnék le hogy a sok röhögő-röfögő faszparaszt kimaradjon az életemből. Az is elég komoly mikor ilyen 50hz filingje van a vetítésnek (világos-napos jelenetek hátterénél figyeltem meg tegnap), hát bazmeg.

parfüm

Perfume - The Story of a Murderer

perfume-s
Menj el a moziba és nézd meg, ez egy jó film.

irc


19:52 < Werdy> Most akkor symbian az igy bezarja a boltot?
19:52 < azu> miert
19:52 < Werdy> Ehhez kepest az osszes telefon/pda az -> trash
19:53 < foritiB> Werdy: peceket is vesznek windozzal :)
19:56 < LouiSe> es
19:56 < LouiSe> leszaring
19:56 < LouiSe> szopjon a nep meg nezzen dallaszt

index...

Általában nem szoktam nyílvánvaló hazugságon és ostobaságon alapuló flamebaitekre válaszolni, de ez a mai indexes iPhone cikk olyan szórakoztató, hogy ezúttal kivételt teszek, kacagjatok ti is.

Pontosan annyiba kerül a júniusban megjelenő Apple iPhone, mint a Playstation 3 játékkonzol, amit a világ egyik legerősebb számítógépének tartanak. Ez meg csak egy mobil.

Oppá, erős felütés rögtön az elején, PS3 mint "a világ egyik legerősebb számítógépe". A korrektség előszele megcsapja orcánkat.

Nincs benne például szélessávú internetelérés (3G vagy HSDPA), nincs GPS, és az Apple állítása szerint az akkumulátor kapacitása csupán 5 órányi telefonálásra, videónézésre vagy böngészésre és 16 órányi zenehallgatásra elegendő.

Ez a cikk egyetlen igaz és korrekt mondata. Bár egyébként nem kevés ez az idő, ismerve a mai átlag telefonokat és PDA-kat. Nade istenem, GPS! Milyen faszul nézne ki egy fülhöz tartott telefonon lógó GPS, meg milyen kellemes is lenne hordozni? Barom. Bluetooth-os GPS-t érdemes használni egyébként is, így könnyen cserélhető, és biztosított a device interoperability, meg ott figyel az autóban aszt jó.

Memóriabővítésre sincs lehetőség, noha már százhúsz-százötven dollárért lehet venni 8 gigabájtos SD memóriakártyát, és mire júniusban megjelenik az Apple iPhone, még kevesebbe kerül majd a memóriabővítés. Ne feledjük el, hogy számos mp3-lejátszónál és zenemobilnál csak a bővítőkártyát kell lecserélnie a tulajdonosnak, ha nagyobb memóriát akar. Aki nagyobb memóriájú iPodot akar, vehet magának egy újat.

Gott im himmel... És mégis ki akar szopni az 50kb/sec-es (sok szerencsét a filmlejátszáshoz, a CPU használathoz, és a zenék gyors másolásához!) sebességű kártya megvételével és dugdosásával, amikor 4 vagy 8 gigabyte-os iPhone modelleket lehet gyárilag kapni, ready-to-use? Mindegy, az avatatlan olvasó már itt érzi hogy a jóságos index jóvoltából mégsem lesz átbaszva a szemét Apple által.

Azt viszont még senki sem tudja, a 3,5 colos érintőkijelző szemerkélő esőben is jól működik-e, és hogy ugyanolyan könnyen karcolódik-e, mint a világ összes többi érintőkijelzője.

Két dolog. Egyrészt a "működik-e" és "karcolódik-e" szavak eleve negatívumot és kétkedést hangsúlyoznak, noha mint kiderul a világ összes touchscreenje ilyen. News flash: ezért használunk screen protectort. Esőben? Ja, hát mélytengeri misszióra ne iPhone-t vigyél hanem oxigénpalackot. Ez a Tóth Balázs meg betoncipőt.

Ráadásul a nagy érintőkijelzőknek van egy igen nagy hátrányuk: könnyen eltörhetnek, és javításuk sok tízezer forintba kerülhet.

Tényleg, eltörhetnek? (a kicsik is!) "Sok tízezer" (sic) forintocskába is kerülhet? Jólvan ügyes kis oknyomozás. Ne baszd földhöz, barom. Apropó, ti is láttátok azt a videot ahol az iPod-on 5x áthajtanak autóval, meg kidobják menet közben?

Aztán kiszámolják hogy a mobil nem 500 dollár, hanem 1600, azt persze már nem kötik az user orrára hogy ez hogyan jött ki. Hogyisne, a fogyasztó csak összezavarodna. Az sem derül ki, hogy mi köze szerintük a Cingular-nak Magyarországhoz például. Vegyen a consumer Playstation 3-at (miért pont azt? Ennyi erővel vibrátoros szopogépet is javasolhatna hasonló árkategóriában, láthatóan az
összehasonlítás szó arrafelé érdekesen értelmezendő - dehát az indexről ezt azért eddig is tudtuk.

A legjobb cucc a végére marad, ahol az 500 dolláros, all-inclusive ready-to-use 4-8Gb-os iPod-PDA-OSX-WiFi-telefon helyett egy
maximum 2Gb-os, telefon-only touchscreen nélküli, drágább Motorola device-t ajánl (a Motorola csodás phone OS-ét remélem nem kell bemutatnom, sem azt hogy a multi-touch Safari-val ellentétben milyen "kényelmes" és "szép" vele a Google html2wap vagy az Opera oldalán keresztül nezetni), vagy egy féltégla méretű Nokia tablet PC-t (!) amelyiken még egy kibaszott audio kimenet sincs (!) - ja és mellesleg iTunes store-t se tudnak de legalább bele lehet tenni 2 SD kártyát, bár ezekután ugye mi a faszt másolsz rá? És utóbbi pl a gyári specifikáció szerint ugyanazt a feladatot jóval kevesebb ideig bírja batteryvel.

Szóval index advice: back to the 20th century, legyen telefonod, navigációs eszközöd, MP3 playered, és PDA-d. Ne egybe. Külön. Ez is eltörik ha cigányokat versz vele, esőben elromlik, a szervíz szar, de legalább 4 különböző helyen verheted az asztalt.

Hülyék ezek (definitely not news flash). Azt meg hogy megrögzött Apple-haterek, már a "csak a hülye vesz itthon Macintosh-t" jelzésű hazugságcsokor óta tudjuk. Maradok továbbra is index nemolvasó (kösz a linkajánlást).

p.s.: Motorola RAZR V3i, Dell Axim X30, és bluetooth-os GPS tulajdonosa vagyok, szóval meg lehet kímélni az igaztalan vádaskodástól.

iPhone - what else?

Ugye eddig az volt, hogy ezek a szemét PDA/[smart]phone gyártók milyen utolsó szemetek hogy a 60-féle különböző modelljüket nem vonják össze egyetlen gépbe. Na, ezt kurvagyorsan el lehet felejteni.

Jobs did it again.

iPhone, ami egyszerre iPod, telefon, es egy WiFi-s, Bluetooth-os PDA (igen, mindhárom link az Apple iPhone site-jára mutat, of course). Köszi, the search is over, a kézigépek piaca többé nem szirszar kis fosadék gépekkel van tele, az Apple itt is megcsinálta a tutit.

(az Apple részvények ma reggel egy nagy nekirugaszkodással 7 dollárral emelkedtek.)

Nincsenek többé kis faszom gombok. Touchscreen, ahogy még sohasem. És mi fut rajta? OSX, igen. Vicces lesz amikor a bluetooth GPS szarommal az OSX-es telefonon hasznalom a Google Maps-t.

WinCE? 0x00
Symbian? 0x00
Palm? 0x00
Linux? 0x00
Apple? Megrendeltem.

Link: SteveNote, transscript

office space

Igen, ezúttal is filmet ajánlok a mélyen tisztelt olvasóközönségem elé. Ha megnéznétek, that would be terrific. ;)

Picture 2


Ja, és kategorizáltam az entryket.

GPLhuszar

Egy kedves-nedves olvasó ajánlása alapján: GPLhuszar.

Egyébként egy éve indult ez a blog. Illetve fenéket indult, én indítottam. Gyenge kezdés után erős visszaesés, majd meredek hanyatlás volt tapasztalható. És néhányszor amikor más eszközre váltottam (wordpress2, wordpress1, rapidweaver) elvesztek az azelőtti entry-k, szerencsére. Anno azért szerettem volna elkészíteni, hogy legyen hova leírnom hogy aznap épp milyen free/oss szoftvert utálok, csak közben annyira megcsömörlöttem tőlük hogy ehhez már a legtöbbször nem is volt kedvem. Van itt balra egy Apple logo, nézegessétek.

filmek

Amadeus (rendezői változat)

Hátigen. Nem emlékszek rá mikor láttam ehhez foghatóan
kurvajó filmet. A befejezése után döbbenettel meredtünk a hajnal kettőt mutató órára, és hihetetlen volt számunkra, hogy a másfél órásnak tűnő film valójában bő három órára rúg. Ez musthave.

Az átok (The Grudge)


Ez nálam hónapokkal később ütött be igazán. Akivel eddig beszéltem és látta, mindannyiuknak végük. Rettegünk. Hasonlítsuk akkor: ha annyira
Thief - The Dark Project rajongó vagy mint én, úgy csak akkor nézd meg ha nem bánod hogy mikor később a sötétben eszedbe jut, hirtelen rettegve kapod a fejed a szobád sötét sarkaiba, nincs-e ott.